TAKAISIN
Cern

CERN

PÄÄAUDITORION UUSI ILME

Tiedekeskuksen tärkeimpään julkiseen tilaan haluttiin laadukas ja yksilöllisen ilme. Pääauditoriossa on pidetty fysiikan nobelistien juhlapuheita ja arvostettujen fyysikoiden luentosarjoja ja esityksiä, kuuntelijoina istuu opiskelijoita ja asiantuntijoita huipputieteen maailmasta.

Taiteilija Ilona Ristan suunnittelema suuri puureliefiteos valmistui kesällä 2011 Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen CERNin uusittuun pääauditorioon Genevessä.

'COLLISION' -niminen teos on saanut inspiraationsa keskuksessa tehtävästä hiukkastutkimuksesta ja sen synnyttämästä tiedosta. Ristan työ kunnioittaa tilan henkeä kuvaamalla hiukkasten törmäyttämistä keskuksen kiihdyttimissä. Törmäystä kuvaa ympyrämuoto, josta säteilevät energia- ja tietovirrat jatkuvat salin etuosasta sivuseinille. Teoksen aihetta, hiukkasenergiaa, Rista on tehostanut koivulevyjen taakse sijoitetuilla lampuilla ja peileillä, jotka tuovat esiin valot ja varjot.

HIUKKASFYSIIKAN TUTKIMUSKESKUS

Genevessä Sveitsin ja Ranskan rajalla sijaitsevan CERNin 1950-luvun lopulla rakennettu pääauditorio uusittiin kokonaan. Ristan täyskoivuista työtä täydentää hyvin Norjassa suunniteltu kalustus, jossa vaalea puuaines myös korostuu.

CERN on Genevessä, Sveitsin ja Ranskan rajalla sijaitseva Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus. CERNissä tutkitaan aineen perusolemusta ja voimia jotka pitävät sen koossa. Maan alla n. 100 metrin syvyydessä sijaitsee maailman suurin hiukkaskiihdytin. Suomalaiset tutkijat ovat osallistuneet CERNin hankkeisiin vuodesta 1964, ja Suomi on ollut keskuksen jäsen vuodesta 1991.

Kuva: Helmut Wenzel